Share |

Cane Corso

Linkit

Cane corson rotumääritelmä (pdf Kennelliiton sivuilla)
Cane corsojen JTO
Yhdistyksen sitoumuskasvattajat
Cane Corso Club Finland ry (CCCF ry)
CCCF ry laatima terveyskysely corsoille.

Yleistä

corso-1.jpg

Cane corso on hyvin vanha Italialainen työkoirarotu, joka polveutuu suoraan muinaisista Rooman valtakunnassa käytetyistä sota- ja taistelukoirista. Vanhimmat löydökset cane corson nimestä ovat 1500-luvulta peräisin olevia runoja ja proosaa.
Corso on luultavasti kehitetty risteyttämällä taistelukoiria jonkun suuren, mahdollisesti irlanninsusikoiran tyyppisen ajavan koiran kanssa, jolta rotu on saanut itselleen mastiffiksi ainutlaatuisen nopeuden.
Muinoin corsojen pääasialliset tehtävät olivat omaisuuden vartiointi, karjan suojelu ja paimentaminen sekä suurriistan metsästys. Corsot toimivat myös teurastajien ja ohjastajien apureina.

1970-luvulla muutamat ihmiset kiinnostuivat rodusta ja alkoivat tekemään työtä, jotta rodun kanta saataisiin elvytettyä ja rotu saisi ENCI:n ja FCI:n standardin. Vuonna 1976 cane corso esiteltiin isolle yleisölle Italian kennelliiton lehdessä. 1983 perustettiin ensimmäinen cane corso -yhdistys S.A.C.C. Vuonna 1987 ensimmäinen rotumääritelmä esitettiin ENCI:n tuomarikomitealle. Rotumääritelmän mallikoirana toimi Basir (om. Fernando Casolino).

1990-luvun alussa rodun harrastajat yhdessä muutaman tuomarin kanssa perustivat ns. avoimen kirjan "libro aperto", jonka tarkoituksena oli seurata rodun kehitystä esim. jalostuskoiria, pentueita ja verilinjoja. Kirja toimitettiin Italian kennelliittoon ja kaksi vuotta myöhemmin tammikuussa 1994 ENCI tunnusti rodun. Vihdoin toukokuussa 1996 parhaat corsot kokoontuivat FCI:n delegaatiolle ja muutama kuukausi myöhemmin marraskuussa 1996 FCI tunnusti rodun ja standardin.

Ulkonäkö

Cane corso on vahvarakenteinen koira, joka on hieman säkäkorkeuttaan pitempi, sopusuhtainen, mutta ei tasapaksu. Corso on kooltaan keskikokoisesta suureen,  roteva ja vahva, mutta samalla elegantti. 

Corsolla on voimakkaat ja kuivat lihakset. Corsollla pää on suuri ja tyypillisen molossimainen. Kallon ja kuonon ylälinjat erisuuntaiset ja otsapenger korostunut. Kuono huomattavasti kalloa lyhyempi. Purenta pitää olla tiukka alapurenta, tasapurenta hyväksytään, mutta ei ole toivottava. Silmät mahdollisimman tummat suhteessa karvan väritykseen. Väriltään corsot ovat mustia, liuskekivenharmaita, vaaleanharmaita, vaalea kellanruskeita, tummakellanruskeita, saksanhirvenpunaisia, juovikkaita. Corson liikkeet ovat pitkät ja joustavat. Maatavoittava ravi toivotuin muoto.

Luonne

Cane corso on dominoiva, vahva koira, aktiivinen, älykäs ja vakaa. Hellä omistajalleen oikealla kasvatuksella. Corsot rakastavat lapsia luonnostaan ja saattavat suojella oman perheen lapsia liikaakin. Tarpeen vaatiessa hurjia perhettään suojellessaan. Joillakin yksilöillä on metsästysvietti erittäin voimakas. Corsoille on ominaista olla varauksellinen vieraita kohtaa, mutta se ei saa olla syyttä agressiivinen. Corsot eivät ole sosiaalisia välttämättä samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Corso vaatii johdonmukaisen kasvatuksen ja selkeät rajat. Cane corsoa käytetään nykyään pääsääntöisesti edelleen vahteina sekä suojelu-, poliisi- ja jälkikoirana, missä corson vainu pääsee oikeuksiin.

flyblackanggel.jpg

Suomen corso-kanta on pieni, mutta kiinnostus rotua kohtaan on kasvanut vuosittain (2007 noin 60-70 koiraa).  Vuonna 2005 perustettiin Suomeen cane corso -yhdistys, Cane Corso Club Finland ry (http://www.canecorsoclub.fi/), joka toimii Bullmastiffit ja Mastiffit ry:n alaisena.