Pieni muistilista pentua harkitsevalle / hankkivalle
Ennen kuin lähdet pentuja katsomaan, mieti muutamaa kysymystä:
- Koira on sinusta täysin riippuvainen seuraavat 10–13 vuotta, eikä sitä voi jättää yksin kuin osaksi aikaa päivästä, oletko siihen valmis?
- Koiran hankinta hinta on vain murto-osa sen kustannuksista, onko sinulla varaa siihen?
- Koira pitää opettaa tavoille ja sen pitää päästä ulkoilemaan useita kertoja päivässä, kelistä riippumatta, onko sinulla tarpeeksi aikaa sille?
- Mahtuuko asuntoosi koira tai saako sitä ylipäätään ottaa sinne? Entä onko lähellä koiralle soveltuvia ulkoilu mahdollisuuksia?
- Jos talouteesi kuuluu muita henkilöitä, onko koiran hankinta ja rodun valinta yhteinen päätös?
- Rotumme ovat kookkaita, joten niiden mukaan ottaminen eri paikkoihin on rajallista.
- Olethan miettinyt mahdollisen hoitotarpeen ja -paikan valmiiksi?
Tänä päivänä netin kautta on saatavilla paljon tietoa, joten tutustu eri rotujen rotumääritelmiin, jotta osaat valita juuri sinulle sopivat rodun, niiden välillä, kun saattaa olla suuriakin eroja. Rotutietoutta voit vielä syventää lukemalla rodun jalostuksentavoiteohjelman (JTO), joka löytyy niin rotujärjestön kuin Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä.
Kun olet valinnut rodun, voit etsiä sitä koskevaa tietoutta ja soittaa useammalle kasvattajalle saadaksesi tietoutta mahdollisimman laajasti. Tällä sivustolla on lista sekä rotujärjestömme jäsenkasvattajista sekä sitoumuskasvattajista, jotka yhdistyksen jäsenmaksun lisäksi ovat lunastaneet ns. kasvattajaruudun sekä
sitoutuneet tiettyihin lisäehtoihin.
Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä löydät koirien viralliset terveystutkimustulokset sekä sukutaulut, näyttely-, koe-, kilpailu- ja testitulokset. On hyvä selvittää rodulla mahdollisesti oleva PEVISA-ohjelma (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), jotta osaat katsoa, että pentueen vanhemmat täyttävät PEVISA-ohjelman ehdot.
Jos em. asiat ovat järjestyksessä ja lähdet pentua kasvattajan luo katsomaan, niin otathan huomioon että:
- Pääset katsomaan pentuja kasvattajan kotiin ja siellä on myös pentujen emä. Jos pentujen emä on ns. sijoitusnarttu (ei asu kasvattajan luona), tulisi sen olla pentujensa kanssa ainakin luovutusikään asti (7 viikkoa / eläinsuojelulaki). Joskus pennut myös syntyvät ja kasvavat sijoituskodissa, mutta myös sinne tulee pentua harkitsevan olla tervetullut.
- Emällä ja pennuilla on asianmukaiset olot; ne ovat sisällä lämpimässä ja niillä on rauhallinen nukkumapaikka sekä vettä ja virikkeitä.
- Pentujen tulee olla puhtaita (silmät kirkkaat, iho siisti), reippaita ja ”pyöreitä”, tosin aterioinnin jälkeen ruokaa saattaa olla ylt’ympäriinsä ja unikin painaa silmää.
- Emä ei saa käyttäytyä epäluuloisesti, puhumattakaan aggressiivisesti ihmisiä kohtaan. Se voi kuitenkin jonkin verran vahtia pentujaan, varsinkin jos ne ovat kovin pieniä. Toki vähintään ensimmäiset kaksi viikkoa pentujen syntymän jälkeen tulee rauhoittaa perheen ulkopuolisilta.
- Vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo sinulle myös rodussa esiintyvistä sairauksista ja ongelmista sekä pentujen vanhempien terveydentilasta ja virallisista terveystutkimustuloksista. Häntä kiinnostaa se, minkälaiseen perheeseen ja oloihin hänen kasvattinsa mahdollisesti menee, joten myös hän esittää sinulle kysymyksiä. Hän tekee kauppasopimuksen kirjallisesti Kennelliiton kauppasopimusta käyttäen ja antaa sinulle tarvittavat kirjalliset ohjeet pennun ruokinnasta ja muusta hoidosta.