Siirry suoraan sisältöön

DSRA-geenitestitulosten tallennus cane corsolle

Cane corsolle on avattu sähköisen lähetteen tilaus DSRA-testin osalta. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä.

Koiralle tulee tehdä sähköinen lähete Omakoira -palvelussa ennen testin ottamista. Kasvattaja voi halutessaan testata rekisteröitävän pentueen tai osan sen pennuista tekemällä pennuille ennakkolähetteet sen jälkeen, kun pentueen tunnistusmerkinnät on tallennettu Omakoira-palvelun kautta. Suomen Kennelliiton jäsenelle hinta on 2 €, ei jäsenelle 5 €. Viralliset geenistestin ottajat eläinlääkäreiden lisäksi löytyy tästä linkistä 

https://www.kennelliitto.fi/yhteystiedot/dna-naytteenottajat

Testi löytyy Laboklinin testivalikoimasta nimellä Dental-skeletal-retinal anomaly (DSRA, numero 8698). 

https://shop.labogen.com/fi/hinnasto-ja-laehetteet

Näytteenottaja kirjaa tiedot näytteestä Omakoira-palveluun ja lähettää näytteen eteenpäin laboratorion antamien ohjeiden mukaisesti. Laboratorio analysoi näytteen ja toimittaa tuloksen omistajalle, sekä tallentaa sen suoraan Kennelliiton tietokantaan.

Aiemmin saadut tulokset

Ennen laboratorion suoran tallentamisen alkamista saadut tulokset voidaan tallentaa takautuvasti, jos ne on tehty em. laboratoriossa ja

– omistaja/valtuutettu henkilö tilaa lähetteen takautuvasti,

– näytteenottaja kirjaa omistajan pyynnöstä takautuvasti näytteenottotiedot ja 

– laboratorio tallentaa tuloksen takautuvasti

Poikkeuksena edellä mainitusta voidaan pentueen rekisteröinnin yhteydessä tallentaa takautuvasti pentueen vanhemmalla oleva tulos, jos tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) käyvät ilmi seuraavat tiedot:

– näyte on otettu virallisella näytteenottajalla

– tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä 

– näytteenottopäivä

– tutkimus-/analyysipäivä

– testin tehnyt laboratorio

Polveutumisen perusteella terve -tulokset

Polveutumisen perusteella terve -tulosten kanssa toimitaan kuten Kennelliiton DNA -ohjeessa kerrotaan. Huomioitavaa on, että ohje päivittyy 1.1.2023. 

https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/dna-ohje-0

Polveutumisen perusteella terve -statusta ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä.

Ulkomaiset ja tuontikoirat

Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään sellaiset ulkomaiset tulokset, jotka koskevat samoja mutaatioita kuin rodulle tallennettavaksi hyväksytyt tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa. Lausuntoon tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu, että näyte on eläinlääkärin ottama.

Edellä mainituista ohjeista poiketessa kannattaa olla etukäteen yhteydessä Kennelliittoon.

TULOKSIA KERÄTÄÄN YHÄ MYÖS ROTUJÄRJESTÖN NETTISIVUILLE, voit lähettää tuloksen bmmccjtk@gmail.com